PERALATAN KATERING
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pada hari ini saya ingin menerangkan sedikit sebanyak tentang kegunaan peralatan katering. Terdapat dua kategori iaitu "front of house" dan "back of house". Contoh sebagai "front of house" ialah restoran, front office dan coffee house manakala bagi "back of house"pula ialah kitchen, butcher, housekeeping dan lain lain lagi.
"FRONT OF HOUSE
Terdapat beberapa peralatan bagi "front of house" dan contoh-contohnya ialah linen. Linen ialah benda atau alatan rumah yang diperbuat daripada kain linen yang diperbuat daripada rami yang halus. Kegunaannya ialah untuk pelanggan membersihkan mulut dan dijadikan sebagai hiasan.
 |
Linen |
Seterusnya pula ialah
bar counter. Bar counter adalah tempat untuk membuat minuman kepada pelanggan dan pada kebiasaanya menyediakan minuman yang beralkohol.
 |
Bar counter |
Glassware pula ialah jenis- jenis gelas. Terdapat beberapa jenis gelas seperti high ball, shot glass, wine glass, cocktail glass dan lain lain lagi.
 |
Glassware |
Hollowware pula ialah adalah peralatan makanan seperti
coffee pot, tea pot, sugar bowl, keetle on stand, creamer, water tray, waste bowl dan
pitcher.
 |
Hollowware |
Cutleries adalah salah satu peralatan katering. Cutleries mempunyai dessert fork, butter knife, bread knife, coffee tea, water goblet dan lain lain.
 |
Cutleries |
Kita teruskan pula dengan Chinaware. Chinaware mempunyai pinggan dan gelas yang dihasilkan dengan begitu cantik dan menarik dan sebagai contohnya ialah dinner plate, salad plate, rim shape, coupe shape dan lain lain.
 |
Chinaware |
Akhir sekali ialah furniture. Furniture ini ialah seperti kerusi, meja, lampu yang menarik dan banyak lagi.
 |
Furniture |
BACK OF HOUSE
Dan itu adalah contoh-contoh bagi "front of house". Seterusnya pula ialah dengan "back of house" pula dan contohnya ialah
mixer. Kegunaanya untuk membuat kek yang lazat dan menarik.
 |
Mixer |
Seterusnya pula ialah
meat chopper. Kegunaanya ialah untuk memotong dan melumat daging kepada kuantiti yang kecil dan nipis.
 |
Meat chopper |
Food cutter pula ialah sebuah mesin yang mudah untuk memotong pelbagai jenis sayur dalam masa yang lebih cepat dan mudah.
 |
Food cutter |
Kita pergi kepada peralatan seterusnya ialah
steam jacketed kettle. Amat sesuai untuk memasak makanan dalam kuantiti yang banyak dan lebih memudahkan.
 |
Steamed jacketed kettle |
Selain itu juga, peralatan seterusnya ialah food slicer. Kegunaanya ialah untuk menghiris daging, buah atau sayur-sayuran. Kerja pemotongan akan dapat lebih mudah dan selamat.
 |
Food slicer |
Oven adalah juga salah satu peralatan katering dan kegunaanya ialah untuk membakar makan seperti daging, pizza dan lain-lain lagi. Oven akan mengeluarkan haba yang tinggi dari bawah dan makanan yang dimasukkan akan masak dengan lebih baik.
 |
Oven |
Kita sambung dengan tilting frying pan pula. Diperbuat daripada keluli tahan karat, manakala sisi pan itu diperbuat daripada keluli kaca.
 |
Tilting frying pan |
Seterusnya, broiler juga adalah peralatan katering. Kegunaannya ialah untuk memanggang ayam dan lain-lain. Sama sahaja seperti oven tetapi mempunyai sedikit kelainan. Broiler mengeluarkan haba dari atas.
 |
Broiler |
Akhir sekali ialah chiller dan freezer. Kegunaan chiller ialah untuk menyejukkan makanan manakala freezer pula untuk membekukan makanan.
 |
Freezer |
 |
Chiller |
Dan ini adalah sedikit sebanyak tentang peralatan katering. Jadi saya ingin mengucapkan terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca sedikit informasi yang telah saya sampaikan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan